Activitats

Set anys de dades de salinitat en l'oceà Àrtic
24 April 2018

Gràcies a un nou procesat de les dades proporcionades pel satèllit SMOS, investigadors del Barcelona Expert Centre in Remote Sensing (BEC) han estat capaços de monitoritzar la salinitat en aigües de l'oceà Àrtic. Part d'aquests resultays s'han mostrat durant l'Assemblea General de la Unió Europea de Geociències que ha tingut lloc a Viena entre els dies 8-13 d'abril del 2018.

Ubicación:
European Geophysical Union, Viena, Austria.
Campanya MEDGIB-II en el context del projecte COSMO (CTM2016-79474-R, MINECO/FEDER, UE)
19 Febrero 2018

El proper dillus 19 de Febrer, al matí, es desenvoluparà la campanya MEDGIB-II en el context del projecte COSMO (CTM2016-79474-R, MINECO/FEDER, UE). Durant aquesta campanya es llençaran 18 derivadors superficials prop de l'estret de Gibraltar. Les trajectòries d'aquests derivadors permetran estudiar la capacitat predictiva dels models operacionals en aquesta zona del mar Mediterràni. L'experiment és resultat de la col·laboració entre el ICM-CSIC, Puertos del Estado i Salvamento Marino (SASEMAR) i les boies es llençaran des de la llanxa ES SALVAMAR DENEBOLA. Els participants del Institut de Ciències del Mar en aquesta campanya seran en Jordi Isern i en Joaquim Ballabrera.

Investigadores del departamento presentan sus resultados sobre el flujo del agua mediterránea en el océano Atlántico. Las investigaciones se publican en dos revistas de muy alto impacto
11 Diciembre 2017

El agua mediterránea es más densa que cualquiera de las aguas que se encuentran en el Océano Atlántico. Esto hace que, al salir del margen occidental del Estrecho de Gibraltar, se adentre en el Golfo de Cádiz a gran velocidad (a menudo por encima de 1 m/s) a lo largo de canales principales y secundarios que se han trazado a lo largo de centenares de miles de años por la misma acción de la corriente. El artículo “The Mediterranean Overflow in the Gulf of Cadiz: A rugged journey”, publicado en la revista “Advances in Science”, nos describe esta interacción entre el flujo de agua mediterránea y la batimetría del Golfo de Cádiz, ilustrando cómo la erosión y deposición de sedimentos resulta en la creación de las rutas de penetración del agua mediterránea hacia el Océano Atlántico.

La importancia de esta red de corrientes profundas no es solamente local sino global. La razón es que durante su intrincado recorrido el agua mediterránea se transforma y se vuelve más ligera. Si no fuese por todas estas transformaciones, el agua mediterránea pura es tan densa que alcanzaría el fondo del Océano Atlántico. Sin embargo, solamente alcanza los 800-1200 m, convirtiéndose en una fuente de sal para el Océano Atlántico que colabora a mantener una circulación global muy activa, la denominada cinta transportadora global.

En el estudio que se presenta en “Advances in Science”, liderado por Ricardo Sánchez Leal del Instituto Español de Oceanografía, han participado Marc Gasser y Josep Lluís Pelegrí, ambos investigadores del Institut de Ciències del Mar del CSIC. Josep Lluís Pelegrí participó, junto con Ricardo Sánchez Leal, en la concepción y diseño de la investigación, y ambos investigadores participaron en la redacción del manuscrito. Es el más reciente de diversos artículos publicados sobre esta temática, el último de ellos publicado hace apenas dos meses en la revista “Progress in Oceanography”, en este caso liderado por los investigadores del Institut de Ciències del Mar.

La revista “Advances in Sciences” es una revista internacional líder en investigación de amplio impacto. Por su parte, la revista “Progress in Oceanography” está clasificada en el percentil del 5% superior de las 195 revistes de Ciencias Acuáticas. El link donde se puede ver el artículo de Progress in oceanography es el siguiente: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079661116301525

Hora:
23:00
ICE-ARC 3 – 26 agosto 2017
03 August 2017

El ICM participa en ICE-ARC, un proyecto europeo que conecta las disciplinas científica, social y económica para investigar los cambios que ocurren en el Ártico y cómo actuar para minimizar su impacto.

Hora:
(All day)
Campanya oceanogràfica a la Confluència de Brasil-Malvinas: RETRO-BMC
08 April 2017

Entre el 8 y 28 de abril se llevará a cabo la campaña RETRO-BMC en la Confluencia de Brasil-Malvinas a bordo del BIO Hespérides. La campaña se enmarca en el proyecto "Retroflexiones de frontera oeste: Conexiones en transportes latitudinales y recirculaciones de giro en el Oceano Atlántico" (VA-DE-RETRO, http://va-de-retro.icm.csic.es) financiado por el Plan Nacional de I+D (referencia CTM2014-56987-P). El objetivo de la campaña es investigar la región de confluencia a dos escalas espaciales distintas. Una primera escala abarcará la región frontal, incluyendo los patrones de circulación regional, las estructuras mesoescalares adyacentes y la subducción de aguas subantárticas en la región frontal. La otra escala se centrará en el propio sistema frontal, incluyendo las estructuras submesoescalares y las intrusiones frontales termohalinas. Esto permitirá (1) describir la variabilidad espacial de las propiedades y masas de agua a estas dos escalas, (2) cuantificar los flujos geostróficos/ageostróficos horizontales y flujos verticales, y (3) explorar los balances de masa, momento y otras propiedades en la región. En la campaña, liderada por Mikhail Emelianov, participarán investigadores españoles, argentinos y brasileños.

Nou Projecte: Corrents Oceàniques i Seguretat en el Medi Marí (COSMO)
28 Febrero 2017

El Departament d'Oceanografia Física i Tecnològica va presentar una proposta de recerca en la darrera convocatòria del Proyectos de I+D+I dins del Programa Estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación Orientada a los Retos de la Sociedad. El projecte, anomenat Corrents Oceàniques i Seguretat en el Medi Marí (COSMO) ha estat acceptat pel ministeri. Un dels objectius de COSMO és la creació d'una base de dades de trajectòries de dispositius flotants que compili, homogeneïtzi, validi , distribueixi i compari diferents conjunts d'observacions que actualment es troben disperses entre diferents entitats públiques. Les dades obtingudes s'utilitzaran per validar els sistemes de prediccions de trajectòries utilitzades en les operacions de Recerca i Rescat portades a terme per Salvamento Marítimo.

Carolina Gabarró nomenada delegada espanyola en el Comité Cientific Internacional de l'Artic
28 Febrero 2017

La Carolina Gabarró ha estat nomenada delegada espanyola en el Comité  Cientific Internacional de l'Artic (IASC, Internation Arctic Science Comitee), en el grup de treball de la Criosfera, juntament amb Francisco Navarro (UPM). Aquest Comité  té com a missió promoure i facilitar la cooperació en tots els aspectes de la recerca a l'Àrtic, per tal de fomentar una major comprensió científica de la regió de l'Àrtic i el seu paper en el sistema de la Terra.

Reunió inaugural del projecte COSMO
09 Febrero 2017

El passat dijous 2 de febrer va tindre lloc la reunió inaugural del projecte COSMO a la seu de Salvamento Marítimo (SASEMAR) a Madrid. A la reunió van participar els responsables de les tasques del projecte. El projecte COSMO és una iniciativa del DOFT per a millorar el nostre coneixement de la variabilitat dels corrents marins prop de la costa per a millorar les activitats de Salvamento Marítimo i del Cuerpo Nacional de Policía. A la reunió es van definir les accions prioritàries a seguir els propers mesos.

Nou cicle de seminaris al DOFT
31 Enero 2017

Iniciamos un nuevo Ciclo de Seminarios del DOFT, bajo la coordinación de Álvaro Viudez. Los seminarios están abiertos a todo el público, son puntos de encuentro entre los propios miembros del DOFT y otros investigadores interesados en la física del medio marino. Cualquier persona interesada en suscribirse a la lista de distribución de los avisos de seminarios puede contactar con Celia Rovira (rovira@icm.csic.es). Para dar una conferencia favor contactar con Álvaro Viúdez (aviudez@icm.csic.es).

Ubicación:
Sala Julià
Planet Ocean, editat per Josep L. Pelegrí i Dolors Vaqué
30 Noviembre 2016

En el marc de les XXXII Trobades Científiques de la Mediterrània - organitzades per l'Institut Menorquí d'Estudis (IME), la Societat Catalana de Física, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA-UIB-CSIC) i l'Institut de Ciències del Mar - es va retre homenatge a tres grans investigadors i companys de l'ICM: Marta Estrada, en Jordi Font i en Jordi Salat. Els tres van entrar a l’Instituto de Investigaciones Pesqueras (IIP) durant la dècada del 1970 i amb el seu compromís i energia van treballar durant tots aquests anys aportant noves línies d’investigació que han proporcionat avenços substancials en la forma d’entendre el sistema marí, a més d’ajudar a molts joves investigadors a formar-se i apassionar-se amb la recerca.

Com part d'aquest homenatge s'ha fet la presentació d’un volum especial de Scientia Marina, la revista oceanogràfica que els tres han recolzat  durant tota la seva carrera. Aquest especial, que consta de 22 articles sobre la oceanografia biològica i física, inclou també tres biografies sobre els investigadors homenatjats. Els editors d’aquest volum han estat Josep Lluís Pelegrí del DOFT i Dolors Vaqué i hi ha un total de 13 articles científics amb autoria d'investigadors del DOFT. El pdf del volum especial el podeu trobar a la web de la revista Scientia Marina: http://scimar.icm.csic.es/scimar/index.php/secId/7/Id/209

Presentació del projecte VA-DE-RETRO a estudiants de Ciències del Mar
09 Noviembre 2016

El proper dimecres 9 de novembre, a l'Aula Magna de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, es presentarà el projecte VA-DE RETRO als estudiants de Ciències del Mar d'aquesta universitat. La presentació la faran Josep L. Pelegrí, Paola Castellanos, Miquel Rosell, Dorleta Orúe-Echeverría, Ignasi Vallés i Marta Masdeu. L'objectiu de la presentació es mostrar part de la recerca que el DOFT actualment desenvolupa a l'Oceà Atlàntic, sobre tot aquella recerca que contempla treball de camp a l'Oceà Atlàntic equatorial i sud. L'èmfasi es posarà en descriure el projecte "Connexions en transports latitudinals i recirculacions de gir a l'Oceà Atlàntic" (VA-DE-RETRO, referència CTM2014-56987-P), explicant l'objectiu del project i descrivint les campanyes oceanogràfiques que es faran com part del projecte.

El projecte VA-DE-RETRO es una iniciativa que busca entendre dues regions claus de l'Oceà Atlàntic: la retroflexió de la Corrent del Nord de Brasil a l'equador, davant de la descàrrega de l'Amazones, i la trobada de les Corrents de Brasil i Malvines, davant de la descàrrega de Rio de La Plata. Aquestes regions son clau per tant connecten els tròpics, on l'oceà incorpora grans quantitats d'energia solar, i les altes latituds, on aquesta energia s'allibera a l'atmosfera. També son fonamentals per la distribució de nutrients i oxigen dissolt, que controlen els cicles biogeoquímics dels oceans. Son unes veritables vàlvules reguladores de la circulació global oceànica i, en conseqüència, de l'estat climàtic del nostre planeta.

Al projecte VA-DE-RETRO participen investigadors de l'Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Girona i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració d'investigadors d'altres centres espanyols i estrangers. El projecte és finançat pel Plan Nacional de Investigación y Desarrollo del Ministerio de Economía y Competitividad del govern espanyol.

Per informació adicional sobre el projecte VA-DE-RETRO podeu visitar la pàgina http://va-de-retro.icm.csic.es

 

Impartida por:
Josep L. Pelegrí, Montserrat Vidal, Paola Castellanos, Miquel Rosell, Dorleta Orúe-Echeverría, Ignasi Vallés i Marta Masdeu
Ubicación:
Aula Magna de Geologia, Universitat de Barcelona
Curs introductori en ciències marines per mestres d'escola
31 Octubre 2016

En el marc de les activitats de difusió del projecte VA-DE-RETRO (ref. CTM2014-56987-P), finançat pel Ministerio de Economía y Competitivitat, s'impartirà el curs "Potenciant la curiositat per l'oceanografia: conceptes i eines per professors de primària". La primera sessió del curs es farà el dia 20 d'octubre, els profesors son investigadors del DOFT: Paola Castellanos, Marta Masdeu, Carine Simon i Josep Lluís Pelegrí. Hi participen mestres de les escoles Bogatell, Antoni Brusi i Patronat Domenech.

En una societat tant tecnològica com la que ara ens trobem, els nostres infants i nens corren dos riscos importants: es poden deslligar progressivament de la natura que els envolta i, al mateix temps, perdre la seva creativitat i curiositat natural. Els nens de mena són científics – es fan preguntes, sovint sense resposta, volen descobrir, investigar i entendre com funcionen les coses – però amb els anys aquesta virtut pot quedar empetitida si no rep un recolzament adient.

L'objectiu d’aquest curs es justament aportar diverses eines als mestres que treballen amb nens, eines que els ajudin a potenciar la seva actitud nata de recerca dins d’una temàtica lligada a la natura: la oceanografia. Per això oferim dos mòduls de formació: un de pràctic i un altre de teòric. En aquests mòduls es subministraran eines per poder dur a terme el mètode científic, prioritzant en tot moment que els nens desenvolupin un amor envers els oceans al mateix temps que mantenen i incrementen les seves qualitats intrínseques de curiositat i creativitat.

Per mes informació podeu visitar la página web http://barcelona-ocean.com/training/course/potenciant-la-curiositat-loce...

Impartida por:
Paola Castellanos, Marta Masdeu, Carine Simon, Josep Lluís Pelegrí
Ubicación:
Institut de Ciències del Mar
XXXII Trobades Científiques de la Mediterrània Josep Miquel Vidal - Homenatge a Marta Estrada, Jordi Font i Jordi Salat
05 Octubre 2016

Any rere any des de 1985, la Societat Catalana de Física (SCF, http://blogs.iec.cat/scfis/) i l’Institut Menorquí d’Estudis (IME, http://www. ime.cat/) organitzen les Trobades Científiques de la Mediterrània (TCM) amb el suport de diverses institucions acadèmiques. La temàtica de les TCM 2016 serà el mar. Hi tindrà cabuda l’oceanografia física, com no pot ser d’altra manera, però també la química, la biologia i la geologia. S’acceptaran estudis teòrics, numèrics i observacionals a totes les escales, de les regionals a les planetàries. Tot i que sembla lògic posar el focus a la Mediterrània, també hi tindran cabuda estudis sobre altres zones del planeta. Seran, per tant, unes Trobades del tot interdisciplinàries, amb l’objectiu de fomentar la interacció entre diferents parcel·les del coneixement relacionades d’una manera o altra amb la mar.

L’edició de 2016 també vol retre homenatge, en aquest cas a tres persones que han estat pioneres (no les úniques, per suposat) en el camp de l’oceanografia mediterrània moderna. Es tracta dels Drs. Marta Estrada, Jordi Font i Jordi Salat, que han desenvolupat gaire bé tota la seva tasca a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona i que enguany han arribat a l’edat de jubilació.

Per mes informació si us plau vsiteu la web de les trobades: http://planeta-ocea.icm.csic.es.

Ubicación:
Maó, Menorca
IV Encuentro de la Oceanografía Física Española
20 July 2016

El IV Encuentro de la Oceanografía Física Española (EOF2016) es celebrarà al Campus de San Vicente de la Universidad de Alicante del 20 al 22 de juliol de 2016. La trobada es organitzada per les universitats d’Alacant, Politècnica de Catalunya, Las Palmas de Gran Canaria i Vigo, juntament amb Puertos del Estado i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona.

El EOF2016 accepta comunicacions en qualsevol dels següents tòpics: processos a diferents escales (petita escala, submesoescala, mesoescala i gran escala), oceanografia costera y portuària, mètodes oceànics (tot tipus de tecnologies, inclosos models i sensors remots), canvi climàtic, clima marí, oceanografia operacional, fonts d’energia oceànica, paleoceanografia.

Per mes informació podeu visitar la pàgina web del congres: http://www.vsimposioccmar.com/encuentro-espanol-de-la-oceanografia-fisica/

Celia Rovira s'incorpora al DOFT
15 Mayo 2016

La Celia Rovira s’ha incorporat al DOFT en tasques de suport tècnic, reemplaçant a la nostre benvolguda Maria Rosa Vitrià que es va retirar recentment. Li donem la benvinguda i li desitgem una estada molt grata, amb la certesa que ens ajudarà molt a tots en la nostre feina quotidiana.

Els seminaris departamentals setmanals retornen a la Sala Julià – Emili García Ladona farà el proper seminari
19 April 2016

El proper seminari sera impartit per l'Emili García Ladona, el 19 d'abril de 2016 a les 12 hores, amb el següent títol: "Nova web del DOFT: com accedir i crear continguts personals".

Hora:
12:00
Impartida por:
Emili García Ladona
Filiación:
Departament de Oceanografia Física i Tecnològica, ICM
Ubicación:
Sala Julià
Incorporació d'Anna Cabré amb un contracte Beatriu de Pinós
01 April 2016

L'Anna Cabré i Albós s’incorporarà al nostre departament el proper 1 d'abril amb un contracte Beatriu de Pinós. Aquest contracte, finançat per la Generalitat de Catalunya, serà per treballar en col·laboració amb el Josep Lluís Pelegrí en el projecte "Open-ocean deeep water convection mechanisms and teleconnections to tropical rainfall". L'Anna va fer el seu doctorat en astrofísica el 2008 i des del 2009 ha estat postdoc a la University of Pennsylvania, on els darrers anys s'ha dedicat al estudi de la circulació oceànica i els processos biogeoquímics a gran escala.

Comunicacions al 2016 Ocean Sciences Meeting
22 Febrero 2016

Mikhail Emelianov, Josep Lluís Pelegrí and Jaume Piera, all them researchers from DOFT, will present communications at the forecoming 2016 Ocean Sciences meeting, to be held in New Orleans on the week of 22 February 2016. Mikhail Emelianov will author a communication on "In situ observations of the Brazil-Malvinas Confluence in March 2015", Jaume Piera will present "Innovative technologies (DIY instruments and data sonification) for engaging volunteers to participate in marine environmental monitoring programs", and Josep Lluís Pelegrí will lead a communication on "On how the seasonal variability of the ITCZ drives subtropical-tropical exchange in the Atlantic Ocean". These authors will also coauthor another four communications.

Ubicación:
New Orleans
Reunió del projecte POMTE
18 Febrero 2016

Los días 18 y 19 de febrero se realizará en Ensenada, México, la segunda reunión del proyecto Plataformas petroleras Oceánicas para Monitoreo y TEsteo (POMTE), con la participación de Jaume Piera, Mikhail Emelianov y Josep Lluís Pelegrí del DOFT, junto con investigadores del Centro de Investigación Científica y de Educación Superior de Ensenada y del Instituto Ocenográfico de la Universidad de Sao Paulo. El objetivo de la reunión es avanzar en la identificación de oportunidades y estrategias que permitan utilizar las plataformas petroleras para probar equipos oceanográficos y desarrollar sistemas de observación autónomos, con transmisión de datos oceánicos en tiempo real.

Ubicación:
Ensenada
La Maria Rosa Vitrià es retira
31 Enero 2016

La Maria Rosa Vitrià i Santolaria va començar a treballar a l’ICM molt joveneta, el juny de 1963. Més de 50 anys fent història al nostre centre i departament, ajudant a molts investigadors en molt diverses tasques. Estem molt agraïts amb la Maria Rosa i la trobarem molt a faltar. Confiem que ens vingui a visitar sovint perquè el departament sempre serà casa seva! Gràcies, Maria Rosa!!

Jordi Font es retira de l'oceanografia activa
31 Enero 2016

Research Professor Jordi Font retired on 9 January 2016. Jordi was fundamental for the creation and growth of the Department of Physical and Technological Oceanography at ICM, and a key actor for the continuous growth of physical ocenography in Spain. He has been head of the department in several instances and has served in several international societies and committees. Participant in 45 oceanographic campaigns with more than 400 days at sea. Author or co-author of 400 communications to scientific symposia and 300 published papers (90 in journals indexed in the Science Citation Reports), with h-index=30. Adviser of 9 PhD thesis. Principal Investigator in several Spanish and European research contracts. Convener of sessions in international symposia, member of evaluation panels for research institutions, and reviewer for 30 journals. More than 100 interviews and collaborations in social media. Since 1999 and until his retirement, he has been Co-Lead Investigator for ocean salinity in the European Space Agency SMOS mission. Until May 2010 he was Chairman of the Ocean Physics and Climate Committee of the International Commission for the Scientific Exploration of the Mediterranean Sea CIESM. He received the National Arts Award 2011 of the Catalan Government in the category of Thought and Scientific Culture.

We are most grateful to Jordi Font for all what he has done for the department and each of its members, we will miss him a lot! Nevertheless, we are released to know he will continue coming every Wednesday to sing with the "Coral del Mar", the choir ensemble of our institute!

Xerrada a l'ICM: Una visió heterodoxa del sistema circulatori de la Terra
26 Enero 2016
Impartida por:
Josep Lluís Pelegrí
Filiación:
DOFT, ICM
Ubicación:
ICM, Barcelona
Incorporació d'Ignasi Vallès amb un contracte FPI en el marc del projecte VA-DE-RETRO
17 Enero 2016

El 17 de gener l'Ignasi Vallès Casanova s'incorporarà al nostre departament amb un contracte FPI, en el marc del projecte "Retroflexions de frontera oest: connectant els transports meridionals i les recirculacions de l'Oceà Atlàntic" (VA-DE-RETRO) finançat pel "Programa Estatal de Fomento de la Investigación Científica y Técnica de Excelencia" del govern d'Espanya. L'Ignasi investigarà la dinàmica de dos de les principals retroflexions que tenen lloc a l'Oceà Atlàntic: la de la Confluència de Brasil-Malvines i la de la Corrent Subsuperficial Equatorial.

Xerrada fora: El sistema circulatori del planeta Terra
26 Noviembre 2015

El Campus d'Excel·lència Internacional del Mar i la Universitat de Cadis han unit esforços per portar fins al castell de Santa Catalina de la ciutat l'exposició "Malaspina: de l'expedició original (1789-1794) a la campanya oceanogràfica (2010-2011)". Aquesta antiga fortalesa acollirà fins al pròxim 8 de gener de 2016 una rigorosa retrospectiva sobre l'expedició original comandada per Alejandro Malaspina a la fi del segle XVIII, així com una presentació dels resultats de la campanya oceanogràfica de circumnavegació realitzada el 2010-2011 a bord de els vaixells Hespérides i Sarmiento de Gamboa, que van recórrer 42.000 milles nàutiques al voltant del món i en els equips científics van tenir un protagonisme rellevant els investigadors de la UCA i el CEI · Mar.

L'exposició, es complementa amb un cicle de conferències impartides per investigadors de primer nivell, que es desenvoluparan a la Sala San Juan del propi castell de Santa Catalina.

Hora:
18:00
Impartida por:
Dr. Josep L. Pelegrí
Filiación:
ICM-CSIC
Ubicación:
Castillo de Santa Catalina, Cádiz
Més informació: Universidad de Cádiz
Manteniment de l'anclatge Hydrochanges-ICM
04 Octubre 2015

Amb el vaixell García del Cid els membres del Servei d'Instrumentació de l'ICM han recuperat l'anclatge Hydrochanges-ICM i n'han posat un de nou. Aquest anclatge, que des del 2003 és una contribució del DOFT al programa Hydrochanges de la CIESM (Schroeder et al., 2013), registra la temperatura, conductivitat, pressió i corrent prop del fons al peu del talús continental (1900 m) entre els canyons de Blanes i Palamós. Les seves dades permeten fer un seguiment de les condicions hidrogràfiques de l'aigua fonda i ja s'han fet servir en diversos estudis que analitzen les variacions brusques d'aquestes característiques lligades a episodis climàtics específics (Font et al., 2007; Durrieu de Madron et al., 2013).

Pages