Llibres electrònics

Llibres electrònics i llocs web sobre oceanografia i ciències de la Terra que són d'accés lliure.

Matthias Tomczak's oceanography web site

M. Tomczak
Matthias Tomczak va ser Professor d'Oceanografia a la School of Chemistry, Physics and Earth Sciences a la Flinders University of South Australia fins al 2006. Aquest web va ser fins aleshores el servidor mirall oficial europeu del seu, que ja ha deixat d'actualitzar-se. Hi trobareu els textos de les seves classes i exercicis d'Oceanografia Física, juntament amb eines web molt interessants (calculadores de propietats de l'aigua de mar, sistemes de calendaris, etc.) tant en anglès com en català i espanyol.

The Oceans, Their Physics, Chemistry, and General Biology

H. U. Sverdrup, M. W. Johnson and R. H. Fleming
Llibre clàssic amb una visió multidisciplinar dels oceans escrit per oceanògrafs pioners encapçalats pel Prof. H.U. Sverdrup. El llibre va ser publicat el 1942 i tot i els anys transcorreguts és un llibre molt complet sobre els oceans. Es pot navegar a través dels continguts o bé descarregar els capítols en format pdf.

Evolution of Physical Oceanography

B. A. Warren and C. Wunsch (Editors)
Llibre editat el 1980 en homenatge a Henry Stommel, l'oceanògraf físic més influent del segle XX. El llibre té 18 capítols escrits per reputats investigadors i està enfocat com un estat de l'art del coneixement de la física dels oceans. Els capítols, molts dels quals són encara plenament vigents, són autocontinguts amb un nivell de presentació força elevat aconsellat inclús com a text per a cursos avançats.

Teaching Physical Concepts in Oceanography: An Inquiry Based Approach

L. Karp-Boss, E. Boss, H. Weller, J. Loftin, and J. Albright
Aquest suplement de la revista Oceanography de setembre de 2009 ofereix un conjunt d'activitats per a l'ensenyament de conceptes físics que són fonamentals en l'oceanografia: la densitat, la pressió, la flotabilitat, la calor i la temperatura, i les ones de gravetat.

Cambio Climático en el Mediterráneo español

M. Vargas, M.C. García, F. Moya, E. Tel, G. Parrilla, F. Plaza, A. Lavín, M.J. García
Informe soble les clares evidències de l'efecte del Canvi Climàtic en las propietats físiques de les aigües mediterrànies des de 1948 a partir de les contribucions d'Institucions espanyoles encarregades de l'observació, anàlisi i modelització del Mar Mediterrani (IEO, ICM-CSIC, PdE, IMEDEA-CSIC, UMA, UIB, INM). Editat per l'Instituto Español de Oceanografía (segona edició actualitzada, 2010).

PhysicalGeography.net

M. Pidwirny
PhysicalGeography.net és un portal web educatiu sobre Geografía Física entesa com una sub-disciplina de la Geografía i les Ciències de la Tierra. Creat i mantingut des de 1999 pel Dr. Michael Pidwirny de la Scott Jones University (British Columbia, Canada). L'objectiu és explicar les característiques de diversos fenòmens naturals associats amb la hidrosfera, biosfera, atmosfera i litosfera. El 2013 va tenir més de 2 milions d'usuaris.

Introduction to Physical Oceanography

R. Stewart
Un excel•lent web i llibre de text per a estudiants universitaris de grau i estudiants de postgrau d'oceanografia, de meteorologia o d'enginyeria oceànica. Encara que el professor H. Stewart es va retirar el 2009, el lloc es segueix mantenint a la Texas A&M University tot oferint la possibilitat de descarregar els continguts en pdf. El web també ofereix accés a molts altres recursos addicionals.

Regional oceanography: an Introduction

M. Tomczak, J.S. Godfrey
Llibre de text (2003) adequat per a un curs universitari avançat o per introduir els estudiants graduats a l'essencial de l'oceanografia. Està estructurat en 5 capítols sobre els principis bàsics de la circulació oceànica i 14 més destinats a diferents regions oceàniques. Una versió amb els gràfics en color està disponible en línia en aquest web.

Science, civilization and society

M. Tomczak
Un magnífic curs (2004) de 35 capítols sobre la relació entre el coneixement científic i tecnològic i l'evolució de les civilitzacions i societats a través d'un passeig en el temps des de les cultures més primitives fins la societat actual. Una interessant reflexió sobre la interrelació de ciència-cultura-societat.

Ocean surface currents

A. Mariano, B. Bichof, E.Ryan
Web de referència de la Universitat de Miami sobre els corrents oceànics. Està bàsicament estructurat segons els oceans amb un text resumit descrivint observacions de velocitats i hidrogràfiques i il•lustrat amb gràfics de la velocitat, ubicació del corrent mitjà, trajectòries de flotadors, mapes de temperatura superficial del mar, i simulacions amb el model HYCOM.

The Physical Environment: An Introduction to Physical Geography

M. E. Ritter
Michael E. Ritter és Professor de Geografia/Geologia a la University of Wisconsin. Excel·lent web sobre geografia física amb 21 capítols cobrint a nivell introductori un gran nombre de temes sobre la Terra. Web premiat pel seu valor educatiu amb molts continguts multimèdia (imatges, àudio, video).