Activitats

Inaugurada web del proyecto H2020 PANELFIT
26 March 2019

Acaba de ser inaugurada la web del proyecto H2020 PANELFIT, donde participa Jaume Piera. El objetivo principal de PANELFIT es producir estándares operativos y pautas prácticas capaces de reducir los problemas éticos y legales  planteados por las tecnologías TIC al tiempo que promueve la innovación, permite la creación de empleos de alta calidad y garantiza un alto nivel de privacidad y seguridad.

http://www.panelfit.eu/

Fallece Walter Munk, oceanógrafo de fama mundial
18 Febrer 2019

Walter Munk, uno de los oceanógrafos más reconocidos mundialmente por sus contribuciones al estudio del océano en muchas facetas falleció el pasado 8 de febrero en La Jolla (California, US). Walter Munk ha sido  calificado como "el Einstein de los Océanos" tras recibir numerosos premios y reconocimientos entre los últimos la Medalla Nacional de Ciencia de US y su nombramiento como "Caballero de la Legión de Honor" en Francia.

https://scripps.ucsd.edu/news/obituary-notice-walter-munk-world-renowned-oceanographer-revered-scientist

Veronica González y Carolina Gabarró han asistido a Kepler, reunión del proyecto H2020
31 Gener 2019

KEPLER es una iniciativa de socios múltiples, desarrollada en torno a los proveedores de información operativa de European Ice Services y Copernicus, para preparar una hoja de ruta  a fin de ofrecer una mejor capacidad europea para monitorear y pronosticar las regiones polares.

Oslo (Noruega) 28-30 enero 2019

https://kepler-polar.eu/

https://cordis.europa.eu/project/rcn/218709/factsheet/en

 

Jaume Piera va destacar el rol de la comunitat en les activitats d'investigació científica
10 Desembre 2018

Ciència ciutadana. En la seva última visita a Xile, l'enginyer i biòleg Jaume Piera va subratllar que la sistematització de les aportacions de particulars pot ajudar a facilitar el treball acadèmic.

http://www.australvaldivia.cl/impresa/2018/11/19/full/cuerpo-principal/5/

Carolina Gabarró a la reunió Copernicus & Polar Regions Industry Workshop
15 Novembre 2018

El dia 7 de novembre la Carolina Gabarró va anar a la reunió 'Copernicus & Polar Regions Industry Workshop' a Brusseles. L'objectiu del Workshop era presentar el full de ruta de Copèrnicus (copernicus.eu) en les regions polars i donar a conèixer l'oferta definida de productes i serveis per a la indústria i grups d'interès relacionats. Les discussions es van basar en la Política Àrtica de la Unió Europea, que identifica tres àmbits polítics:

1. Canvi climàtic i salvaguarda del medi ambient àrtic

2. Desenvolupament sostenible al voltant de l'Àrtic, «economia blava», navegació segura i fiable

3. Cooperació internacional sobre qüestions àrtiques (investigació científica, projectes de cooperació comunitària i bilateral, gestió de la pesca / protecció dels ecosistemes, pesca comercial).

Jaume Piera en la Universidad Católica del Norte (Chile)
14 Novembre 2018

Jaume Piera ha participado en el Programa Doctorado en Biología y Ecología Aplicada, "Conversatorio Ciencia Ciudadana" en la Universidad Católica del Norte (Chile), con Experiencias en el Monitoreo de calidad del agua con métodos participativos: resultados actuales y retos de futuro. Así como, también ofreció la charla Nuevas aproximaciones para el monitoreo de la calidad de agua en ecosistemas acuáticos complejos: el ejemplo del proyecto europeo MONOCLE.

8 y 9 noviembre 2018

Jordi Solé, Projecte MEDEAS, participa en el seminari conCiencia Respiramos sin darnos cuenta
13 Novembre 2018

Jordi Solé Ollé, Projecte MEDEAS (H2020-RIA GA Nº 691.287), participa en el seminari conCiencia Respiramos sin darnos cuenta  amb la presentació de la Transició energètica i sostenibilitat dins dels límits del planeta. El Consell de Lanzarote, a través de l'Oficina Reserva Biosfera organitza la celebració del seminari en el marc de la celebració del 25 aniversari de la declaració de l'illa com a Reserva de la Biosfera.

Lanzarote,15-19 de octubre del 2018.

http://www.lanzarotebiosfera.org/conciencia

MEDEAS assisteix a les Jornades d'Energia Sostenible
10 July 2018

MEDEAS assisteix a les Jornades d'Energia Sostenible de la Universitat Politècnica de Catalunya, Campus Diagonal Besòs-UPC. L'esdeveniment forma part de la Conferència sobre Transició Energètica organitzada per l'Escola d'Enginyeria de Barcelona (EEBE)

(https://energydaysbarcelona.eu)

3er Meeting de Teledetección y Ejercicios SAR
09 July 2018

Membres del projecte COSMO han participat en el Tercer Seminari de Teledetecció i exercicis SAR, realitzat en el Centre Nacional de Coordinació de Salvament (NMOC) a Madrid. Els participants de l'ICM / CSIC van presentar tres treballs relacionats amb els avenços del projecte, incloent un visualitzador de corrents oceànics, la reconstrucció de velocitats de superfície a partir d'observacions de satèl·lit i la probabilitat d'arribada de residus per abocaments accidentals a la costa Mediterrània. Participants ICM: Emilio García, José Antonio Jiménez, Joaquim Ballabrera.

Curs de Remote Sensing of the Cryosphere
13 Juny 2018

La Estrella Olmedo i la Carolina Gabarro estan ara mateix a Svalbard (Noruega) en un curs de Remote Sensing of the Cryosphere, que s'imparteix a la Universitat i està organitzat per la ESA.

#ESACTC18

@eo_open_science @esaclimate

http://eoscience4society.esa.int/CTC18/

Campaña Oceanográfica Va-De-Retro
11 Juny 2018

Desde 26 de abril al 13 de mayo a bordo del BIO Hespérides se realizó la campaña oceanográfica en el marco del proyecto Va-De-Retro (IP Jose Luis Pelegri).

El objetivo principal de esta campaña fue estudiar detalladamente el área de interacción entre la corriente de frontera oeste NBC (del ingles, North Brazil Current) y la corriente zonal EUC (del ingles, Ecuatorial UnderCurrent). Los mapas de circulación adquiridos desde modelos númericos y las imágenes de satélite de altura dinámica, ayudaron a localizar la retroflexión de la NBC y el origen de la EUC. La región fue muestreada mediante el CTD ondulante SeaSoar, CTD+Roseta+LADCP y la sonda de microestructura.  EL campo dinámico del área de estudio  fue observado mediante el ADCP, distribución de las corrientes a 80 metros de profundidad  (ver figura)

Reunió de treball a St. Pol de Mar (DOFT i Servei d'Instrumentació)
31 Maig 2018

En aquesta reunió començarem a planificar l'evolució, necessitats i oportunitats pel departament pels propers cinc anys.  A diferencia de les darreres jornades aquesta vegada l'objectiu és iniciar un debat sobre la nostra estratègia de futur que s'anirà desenvolupant els propers mesos.

Reunió al International Space and Science Institute (ISSI) en BERNA
21 Maig 2018

La Carolina Gabarró va assistir els dies 4 i 5 de maig de 2018 a una reunió internacional en el ISSI sobre Modelat del gel marí en les microones. En particular, es va parlar molt de l'experiment que es durà a terme a la campanya Artica MOSAIC (http://www.mosaicobservatory.org/) que tindra una durada d'un any a bord del Polarstern (sep 2019-Sep 2020). En particular el nostre experiment consistirà en fer mesures amb dos radiometres un a 1.4GHz i l'altre a 0.5GHz del gel mari, a la vegada que fem mesures in situ. Els radiometres es posaran en un trineu i es desplaçara per diferents localitacions per tal de prendre mesures de diferents tipologies de gel.

Set anys de dades de salinitat en l'oceà Àrtic
24 April 2018

Gràcies a un nou procesat de les dades proporcionades pel satèllit SMOS, investigadors del Barcelona Expert Centre in Remote Sensing (BEC) han estat capaços de monitoritzar la salinitat en aigües de l'oceà Àrtic. Part d'aquests resultays s'han mostrat durant l'Assemblea General de la Unió Europea de Geociències que ha tingut lloc a Viena entre els dies 8-13 d'abril del 2018.

Ubicació:
European Geophysical Union, Viena, Austria.
Campanya MEDGIB-II en el context del projecte COSMO (CTM2016-79474-R, MINECO/FEDER, UE)
19 Febrer 2018

El proper dillus 19 de Febrer, al matí, es desenvoluparà la campanya MEDGIB-II en el context del projecte COSMO (CTM2016-79474-R, MINECO/FEDER, UE). Durant aquesta campanya es llençaran 18 derivadors superficials prop de l'estret de Gibraltar. Les trajectòries d'aquests derivadors permetran estudiar la capacitat predictiva dels models operacionals en aquesta zona del mar Mediterràni. L'experiment és resultat de la col·laboració entre el ICM-CSIC, Puertos del Estado i Salvamento Marino (SASEMAR) i les boies es llençaran des de la llanxa ES SALVAMAR DENEBOLA. Els participants del Institut de Ciències del Mar en aquesta campanya seran en Jordi Isern i en Joaquim Ballabrera.

Investigadores del departamento presentan sus resultados sobre el flujo del agua mediterránea en el océano Atlántico. Las investigaciones se publican en dos revistas de muy alto impacto
11 Desembre 2017

El agua mediterránea es más densa que cualquiera de las aguas que se encuentran en el Océano Atlántico. Esto hace que, al salir del margen occidental del Estrecho de Gibraltar, se adentre en el Golfo de Cádiz a gran velocidad (a menudo por encima de 1 m/s) a lo largo de canales principales y secundarios que se han trazado a lo largo de centenares de miles de años por la misma acción de la corriente. El artículo “The Mediterranean Overflow in the Gulf of Cadiz: A rugged journey”, publicado en la revista “Advances in Science”, nos describe esta interacción entre el flujo de agua mediterránea y la batimetría del Golfo de Cádiz, ilustrando cómo la erosión y deposición de sedimentos resulta en la creación de las rutas de penetración del agua mediterránea hacia el Océano Atlántico.

La importancia de esta red de corrientes profundas no es solamente local sino global. La razón es que durante su intrincado recorrido el agua mediterránea se transforma y se vuelve más ligera. Si no fuese por todas estas transformaciones, el agua mediterránea pura es tan densa que alcanzaría el fondo del Océano Atlántico. Sin embargo, solamente alcanza los 800-1200 m, convirtiéndose en una fuente de sal para el Océano Atlántico que colabora a mantener una circulación global muy activa, la denominada cinta transportadora global.

En el estudio que se presenta en “Advances in Science”, liderado por Ricardo Sánchez Leal del Instituto Español de Oceanografía, han participado Marc Gasser y Josep Lluís Pelegrí, ambos investigadores del Institut de Ciències del Mar del CSIC. Josep Lluís Pelegrí participó, junto con Ricardo Sánchez Leal, en la concepción y diseño de la investigación, y ambos investigadores participaron en la redacción del manuscrito. Es el más reciente de diversos artículos publicados sobre esta temática, el último de ellos publicado hace apenas dos meses en la revista “Progress in Oceanography”, en este caso liderado por los investigadores del Institut de Ciències del Mar.

La revista “Advances in Sciences” es una revista internacional líder en investigación de amplio impacto. Por su parte, la revista “Progress in Oceanography” está clasificada en el percentil del 5% superior de las 195 revistes de Ciencias Acuáticas. El link donde se puede ver el artículo de Progress in oceanography es el siguiente: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079661116301525

Hora:
23:00
ICE-ARC 3 – 26 agosto 2017
03 August 2017

El ICM participa en ICE-ARC, un proyecto europeo que conecta las disciplinas científica, social y económica para investigar los cambios que ocurren en el Ártico y cómo actuar para minimizar su impacto.

Hora:
(All day)
Campanya oceanogràfica a la Confluència de Brasil-Malvinas: RETRO-BMC
08 April 2017

Entre el 8 y 28 de abril se llevará a cabo la campaña RETRO-BMC en la Confluencia de Brasil-Malvinas a bordo del BIO Hespérides. La campaña se enmarca en el proyecto "Retroflexiones de frontera oeste: Conexiones en transportes latitudinales y recirculaciones de giro en el Oceano Atlántico" (VA-DE-RETRO, http://va-de-retro.icm.csic.es) financiado por el Plan Nacional de I+D (referencia CTM2014-56987-P). El objetivo de la campaña es investigar la región de confluencia a dos escalas espaciales distintas. Una primera escala abarcará la región frontal, incluyendo los patrones de circulación regional, las estructuras mesoescalares adyacentes y la subducción de aguas subantárticas en la región frontal. La otra escala se centrará en el propio sistema frontal, incluyendo las estructuras submesoescalares y las intrusiones frontales termohalinas. Esto permitirá (1) describir la variabilidad espacial de las propiedades y masas de agua a estas dos escalas, (2) cuantificar los flujos geostróficos/ageostróficos horizontales y flujos verticales, y (3) explorar los balances de masa, momento y otras propiedades en la región. En la campaña, liderada por Mikhail Emelianov, participarán investigadores españoles, argentinos y brasileños.

Nou Projecte: Corrents Oceàniques i Seguretat en el Medi Marí (COSMO)
28 Febrer 2017

El Departament d'Oceanografia Física i Tecnològica va presentar una proposta de recerca en la darrera convocatòria del Proyectos de I+D+I dins del Programa Estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación Orientada a los Retos de la Sociedad. El projecte, anomenat Corrents Oceàniques i Seguretat en el Medi Marí (COSMO) ha estat acceptat pel ministeri. Un dels objectius de COSMO és la creació d'una base de dades de trajectòries de dispositius flotants que compili, homogeneïtzi, validi , distribueixi i compari diferents conjunts d'observacions que actualment es troben disperses entre diferents entitats públiques. Les dades obtingudes s'utilitzaran per validar els sistemes de prediccions de trajectòries utilitzades en les operacions de Recerca i Rescat portades a terme per Salvamento Marítimo.

Carolina Gabarró nomenada delegada espanyola en el Comité Cientific Internacional de l'Artic
28 Febrer 2017

La Carolina Gabarró ha estat nomenada delegada espanyola en el Comité  Cientific Internacional de l'Artic (IASC, Internation Arctic Science Comitee), en el grup de treball de la Criosfera, juntament amb Francisco Navarro (UPM). Aquest Comité  té com a missió promoure i facilitar la cooperació en tots els aspectes de la recerca a l'Àrtic, per tal de fomentar una major comprensió científica de la regió de l'Àrtic i el seu paper en el sistema de la Terra.

Reunió inaugural del projecte COSMO
09 Febrer 2017

El passat dijous 2 de febrer va tindre lloc la reunió inaugural del projecte COSMO a la seu de Salvamento Marítimo (SASEMAR) a Madrid. A la reunió van participar els responsables de les tasques del projecte. El projecte COSMO és una iniciativa del DOFT per a millorar el nostre coneixement de la variabilitat dels corrents marins prop de la costa per a millorar les activitats de Salvamento Marítimo i del Cuerpo Nacional de Policía. A la reunió es van definir les accions prioritàries a seguir els propers mesos.

Nou cicle de seminaris al DOFT
31 Gener 2017

Iniciamos un nuevo Ciclo de Seminarios del DOFT, bajo la coordinación de Álvaro Viudez. Los seminarios están abiertos a todo el público, son puntos de encuentro entre los propios miembros del DOFT y otros investigadores interesados en la física del medio marino. Cualquier persona interesada en suscribirse a la lista de distribución de los avisos de seminarios puede contactar con Celia Rovira (rovira@icm.csic.es). Para dar una conferencia favor contactar con Álvaro Viúdez (aviudez@icm.csic.es).

Ubicació:
Sala Julià
Planet Ocean, editat per Josep L. Pelegrí i Dolors Vaqué
30 Novembre 2016

En el marc de les XXXII Trobades Científiques de la Mediterrània - organitzades per l'Institut Menorquí d'Estudis (IME), la Societat Catalana de Física, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA-UIB-CSIC) i l'Institut de Ciències del Mar - es va retre homenatge a tres grans investigadors i companys de l'ICM: Marta Estrada, en Jordi Font i en Jordi Salat. Els tres van entrar a l’Instituto de Investigaciones Pesqueras (IIP) durant la dècada del 1970 i amb el seu compromís i energia van treballar durant tots aquests anys aportant noves línies d’investigació que han proporcionat avenços substancials en la forma d’entendre el sistema marí, a més d’ajudar a molts joves investigadors a formar-se i apassionar-se amb la recerca.

Com part d'aquest homenatge s'ha fet la presentació d’un volum especial de Scientia Marina, la revista oceanogràfica que els tres han recolzat  durant tota la seva carrera. Aquest especial, que consta de 22 articles sobre la oceanografia biològica i física, inclou també tres biografies sobre els investigadors homenatjats. Els editors d’aquest volum han estat Josep Lluís Pelegrí del DOFT i Dolors Vaqué i hi ha un total de 13 articles científics amb autoria d'investigadors del DOFT. El pdf del volum especial el podeu trobar a la web de la revista Scientia Marina: http://scimar.icm.csic.es/scimar/index.php/secId/7/Id/209

Presentació del projecte VA-DE-RETRO a estudiants de Ciències del Mar
09 Novembre 2016

El proper dimecres 9 de novembre, a l'Aula Magna de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, es presentarà el projecte VA-DE RETRO als estudiants de Ciències del Mar d'aquesta universitat. La presentació la faran Josep L. Pelegrí, Paola Castellanos, Miquel Rosell, Dorleta Orúe-Echeverría, Ignasi Vallés i Marta Masdeu. L'objectiu de la presentació es mostrar part de la recerca que el DOFT actualment desenvolupa a l'Oceà Atlàntic, sobre tot aquella recerca que contempla treball de camp a l'Oceà Atlàntic equatorial i sud. L'èmfasi es posarà en descriure el projecte "Connexions en transports latitudinals i recirculacions de gir a l'Oceà Atlàntic" (VA-DE-RETRO, referència CTM2014-56987-P), explicant l'objectiu del project i descrivint les campanyes oceanogràfiques que es faran com part del projecte.

El projecte VA-DE-RETRO es una iniciativa que busca entendre dues regions claus de l'Oceà Atlàntic: la retroflexió de la Corrent del Nord de Brasil a l'equador, davant de la descàrrega de l'Amazones, i la trobada de les Corrents de Brasil i Malvines, davant de la descàrrega de Rio de La Plata. Aquestes regions son clau per tant connecten els tròpics, on l'oceà incorpora grans quantitats d'energia solar, i les altes latituds, on aquesta energia s'allibera a l'atmosfera. També son fonamentals per la distribució de nutrients i oxigen dissolt, que controlen els cicles biogeoquímics dels oceans. Son unes veritables vàlvules reguladores de la circulació global oceànica i, en conseqüència, de l'estat climàtic del nostre planeta.

Al projecte VA-DE-RETRO participen investigadors de l'Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Girona i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració d'investigadors d'altres centres espanyols i estrangers. El projecte és finançat pel Plan Nacional de Investigación y Desarrollo del Ministerio de Economía y Competitividad del govern espanyol.

Per informació adicional sobre el projecte VA-DE-RETRO podeu visitar la pàgina http://va-de-retro.icm.csic.es

 

Impartida per:
Josep L. Pelegrí, Montserrat Vidal, Paola Castellanos, Miquel Rosell, Dorleta Orúe-Echeverría, Ignasi Vallés i Marta Masdeu
Ubicació:
Aula Magna de Geologia, Universitat de Barcelona
Curs introductori en ciències marines per mestres d'escola
31 Octubre 2016

En el marc de les activitats de difusió del projecte VA-DE-RETRO (ref. CTM2014-56987-P), finançat pel Ministerio de Economía y Competitivitat, s'impartirà el curs "Potenciant la curiositat per l'oceanografia: conceptes i eines per professors de primària". La primera sessió del curs es farà el dia 20 d'octubre, els profesors son investigadors del DOFT: Paola Castellanos, Marta Masdeu, Carine Simon i Josep Lluís Pelegrí. Hi participen mestres de les escoles Bogatell, Antoni Brusi i Patronat Domenech.

En una societat tant tecnològica com la que ara ens trobem, els nostres infants i nens corren dos riscos importants: es poden deslligar progressivament de la natura que els envolta i, al mateix temps, perdre la seva creativitat i curiositat natural. Els nens de mena són científics – es fan preguntes, sovint sense resposta, volen descobrir, investigar i entendre com funcionen les coses – però amb els anys aquesta virtut pot quedar empetitida si no rep un recolzament adient.

L'objectiu d’aquest curs es justament aportar diverses eines als mestres que treballen amb nens, eines que els ajudin a potenciar la seva actitud nata de recerca dins d’una temàtica lligada a la natura: la oceanografia. Per això oferim dos mòduls de formació: un de pràctic i un altre de teòric. En aquests mòduls es subministraran eines per poder dur a terme el mètode científic, prioritzant en tot moment que els nens desenvolupin un amor envers els oceans al mateix temps que mantenen i incrementen les seves qualitats intrínseques de curiositat i creativitat.

Per mes informació podeu visitar la página web http://barcelona-ocean.com/training/course/potenciant-la-curiositat-loce...

Impartida per:
Paola Castellanos, Marta Masdeu, Carine Simon, Josep Lluís Pelegrí
Ubicació:
Institut de Ciències del Mar

Pages